Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

De mensen laten zich niet meer gek maken

“De woningmarkt is gelukkig weer aan het afkoelen. De mensen laten zich niet meer gek maken. Een aantal trends maakt dat duidelijk. Je ziet dat bijvoorbeeld aan de zoekcriteria van kandidaat kopers. Ook staan huizen weer langer te koop. Op momenten dat de oververhitting het grootst was, betekende een vraagprijs voor een woning niet meer dan een richtlijn om te beginnen met bieden. Er werd geboden en overboden. Als makelaar ben ik dan ook blij dat de markt zich weer enigszins normaliseert. Het kopen van een woning vraagt om zorgvuldigheid en moet een weloverwogen beslissing zijn. Tijd en aandacht voor zowel kopers als verkopers dient centraal te staan.

Vraag en aanbod zijn overigens nog altijd niet op elkaar afgestemd. Voor starters is het nog altijd heel moeilijk om iets geschiktst te vinden. En datzelfde geldt voor senioren die op zoek zijn naar een appartement. Spijtig genoeg kunnen we als makelaars hier niet veel aan veranderen. We kunnen slechts signaleren. Hier ligt een taak voor de overheid en projectontwikkelaars.

Een andere trend die ik zie is de opkomst van internet, c.q. sociale media bij de ver- en aankoop van woningen. Bij een starter die met een appartement begint kan ik me zoiets nog wel voorstellen, al zet ik er wel m’n vraagtekens bij. Natuurlijk moet je de lokale makelaar betalen, maar je krijgt er ook veel voor terug. De makelaar heeft niet alleen bouwtechnisch verstand van zaken, maar zorgt ook voor een juridisch en financieel correcte afwikkeling. Ook ontzorgt de makelaar bij bezichtigingen. Hoeveel uren moet je niet vrij nemen, wanneer je zelf de verkoop wilt doen? Bovendien komen wij als makelaar dagelijks in contact met kandidaat-kopers en -verkopers.

De veelzijdigheid van de makelaardij vind ik de charme van het vak. En dat vak zetten we bij Waltmann Makelaars ook graag voor u in bij de aan- of verkoop van een woning. We zijn uitermate goed ingevoerd in de Drechtsteden, maar ook in de aangrenzende gemeenten. Neem bijvoorbeeld Ridderkerk. We wonen daar zelf met opgroeiende kinderen en kennen de gemeente goed. Ook voor woningen in Ridderkerk zijn wij de juiste makelaar als het gaat om kwaliteit, betrokkenheid en een breed netwerk.

Bert den Drijver,
uw makelaar

 

Bert den Drijver is beëdigd makelaar en kantoorleider van Waltmann Makelaars in Zwijndrecht. Waltmann Makelaars heeft ook vestigingen in Dordrecht en Papendrecht.