Verzilver zonne-energie: maximaal profiteren van zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen kent nog steeds vooroordelen: alleen op het zuiden zijn ze effectief, het rendement is laag en de terugverdientijd lang. Hens ter Kuile uit Alblasserdam deed daarom, als oud-directeur van een elektrotechnisch bedrijf, zijn eigen berekeningen en vooronderzoek. Hij besloot de oude zonnepanelen uit 2010 op zijn bungalow te vervangen door nieuwe, en schaalde het aantal aanzienlijk op: van acht naar zeventwintig moderne panelen.
Het verlagen van milieu-impact vind ik een deel van de winst, maar het financiële plaatje is mij ook wat waard”, vertelt Hens. “Sinds een aantal maanden hebben we zeventwintig panelen op ons dak. Allen voorzien van een power optimizer; een kastje onder het paneel dat ervoor zorgt dat de energieopbrengst van elk paneel afzonderlijk gemaximaliseerd wordt. Zonder optimizer zal namelijk het zwakst presterende paneel, bijvoorbeeld door schaduw van de schoorsteen, alle andere panelen dwingen tot dezelfde zwakke prestatie. Ze zitten immers in dezelfde stroomketen.”
Met zeventwintig panelen wekt Hens bewust meer energie op dan dat hij direct benut. Het overschot wordt nu nog teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wie meer opwekt dan verbruikt, kan gebruik maken van de salderingsregeling. Over een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd wordt door de energieleverancier een vergoeding per kWh betaald. “Maar zonnepanelen worden interessanter wanneer je probeert zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te verbruiken in plaats van terug te leveren”, legt hij uit. “Om ons huidige surplus aan opgewekt elektrisch vermogen nuttig aan te wenden, is er een elektrische kookkraan geïnstalleerd. Hierdoor daalt het gasverbruik. Zo staat er ook nog een elektrische open haard op het programma of rigoureuzer – de installatie van een warmtepomp geïntegreerd in de CV. Allemaal met het doel om het gasverbruik omlaag te brengen en dus het rendement van de panelen op te krikken. En tot slot, de toekomstige elektrische auto kan ook via het dak opgeladen worden!”
Uit het overzicht van aangesloten vakspecialisten bij het Regionaal Energieloket werd een tweetal installateurs geadviseerd. Het Regionaal Energieloket is een samenwerking tussen gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven die helpen met het verduurzamen van woningen. Er zijn ruim 300 vakspecialisten aangesloten bij Regionaal Energieloket. Deze vakspecialisten worden gecontroleerd op keurmerken en certificaten.
Hens benadrukt dat het belangrijk is om je goed te (laten) informeren voordat je overgaat tot aanschaf: “er worden vaak gunstige voorbeeldberekeningen van de verwachte opbrengst en de terugverdientijd verstrekt. Maar het is belangrijk dat je ook zelf berekent of je het rendement voldoende vindt. Voor mij persoonlijk geldt dat de zonnepanelen aanzienlijk meer geld opleveren dan de huidige spaarrente. Bovendien bespaar je op je energierekening, elk jaar opnieuw.”
Regionaal Energieloket
T. 088 525 4110 (lokaal tarief)
E. vragen@regionaalenergieloket.nl
W. www.regionaalenergieloket.nl