Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Van Zessen Financiële Diensten

De bijleenregeling in het kort.

Als je een eigen woning verkoopt en een andere woning terugkoopt, kan je te maken krijgen met de bijleenregeling. Hoe een en ander werkt zal ik hieronder kort toelichten.

De regeling is in 2004 ingevoerd, aangezien de overwaarde niet altijd gebruikt werd voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit werd door de overheid als niet wenselijk ervaren.

De bijleenregeling geldt als je je woning verkoopt en de opbrengst hoger is dan de eigenwoningschuld
( dit is het bedrag waar je rente over mag aftrekken ).
Dit verschil is de overwaarde. Wanneer je een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning, dan mag je alleen de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde.

In voorbeeld:

Stel je koopt een woning van € 250.000. En de overwaarde uit de vorige woning is € 25.000. Dan mag je de hypotheekrente aftrekken over een maximale lening van € 225.000 (€ 250.000 – € 25.000). Leen je meer dan € 225.000? Dan mag je over het bedrag boven die € 225.000 geen hypotheekrente aftrekken en valt deze in Box 3.

Een aantal scenario’s

Er zijn meer scenario’s denkbaar, maar voor het gemak bespreek ik er hier drie:

1. Je gaat duurder wonen

Doorgaans is het verstandig om met de overwaarde de nieuwe eigenwoningschuld te verlagen. Doe je dat niet, dan valt een deel van de hypotheek als gevolg van de bijleenregeling in Box 3. Hierdoor is er minder belastingvoordeel en zijn de uiteindelijke netto maandlasten hoger.

2. Je gaat goedkoper wonen

De eigenwoningschuld is maximaal de aankoopsom van de nieuwe eigen woning verminderd met de overwaarde.

3. Geen andere woning kopen

Het kan ook gebeuren dat je na de verkoop gaat huren of (tijdelijk) naar het buitenland vertrekt. De overwaarde blijft dan onder de naam ‘eigenwoningreserve’ nog drie jaar bestaan. Voor 2010 was dit vijf jaar. Dit betekent dat de regels van scenario 1 en 2 gedurende drie jaar blijven gelden. Daarna mag je de overwaarde van je woning een eigen bestemming geven, bijv. een wereldreis.

Bijleenregeling kan ingewikkeld zijn

Hoe de bijleenregeling fiscaal uitpakt, kan uitgerekend worden met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst. Er zijn echter veel scenario’s denkbaar waarbij de rekensom snel complex zal worden en is advies door een deskundige raadzaam. Het is dan ook niet onverstandig om een gesprek aan te gaan met een ervaren financieel adviseur.

Michel van Zessen

Michel van Zessen is een betrokken en ervaren adviseur met ruim 17 jaar ervaring op het gebied van hypotheek advies. Kwaliteit en deskundigheid heeft Van Zessen Financiële Diensten hoog in het vaandel staan. Michel is behalve Erkend Hypotheek Adviseur ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners en tevens geregistreerd als Register Private Life Planner.

Het kantoor van Van Zessen heeft daarbij ruim 40 jaar ervaring in het volledig ontzorgen op het gebied van verzekeringen en leningen en hierdoor een flink relatiebestand opgebouwd in de regio.

Johan de Wittstraat 18  | 3311 KJ Dordrecht
www.vzfd.nl