Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Trendreport 1001 Projects: kunstzinnig

Begin oktober was ik uitgenodigd in het atelier van Annemieke van Beek, het creatieve brein achter ‘Art in Return’. Na 25 jaar als creatief directeur actief te zijn geweest in de turbulente fashion industrie, gooide zij het roer om!

In haar vrije tijd creëerde Annemieke graag kleine kunstwerkjes die zij vaak weggaf aan vriendinnen. Eén van die vriendinnen vroeg haar: ‘Wat wil je ervoor ‘in return’?’…en op dat moment begon het waakvlammetje te branden. Annemieke besloot kunstenares te worden, maar in een wereld waar alles om geld draait wilde ze haar kunst niet te koop aanbieden. ‘Art in Return’ gaat terug in de tijd met de oudste vorm van betaling: ruilhandel.

Binnen een jaar tijd is Art in Return van waakvlammetje opgelaaid naar het Scheveningse nieuwjaarsvuur. Nederlands bekendste interieur designers Monique des Bouvrie en Eric Kuster hebben al in haar atelier gestaan met speciale verzoeken…en ik volgde. Kunst is persoonlijk. Het moet je pakken, er als het ware verliefd op worden.

Nu was ik al onder de indruk van haar werk, maar verliefd werd ik toen ik haar waanzinnige woning betrad in hartje Amsterdam! Het pand heeft ze omgetoverd tot een huiselijk atelier bomvol kunst geïnspireerd door verre reizen en diverse culturen. Het grafische, minimalistische, rustieke van haar ambachtelijk gecreëerde kunstwerken, welke voortdurend onder de invloed van lichtval veranderen, spreken tot ieders verbeelding.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan zeker een kijkje op haar website: www.artinreturn.nl

Door: Felice du Pré-Stahlie
Foto’s: Petra Vaessen