Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Soms leidt het toeval naar het huis van je dromen

De meeste navigatiesystemen raken het spoor nog bijster, wanneer er een locatie in het Land van Matena is ingevoerd. Niet vreemd, want het gebied, gesitueerd tussen de Matenasche Scheidkade en de wijk Baanhoek-West, is nog volop in ontwikkeling. Sandra en Bertjan Scheepbouwer wonen er met hun dochter Evanne sinds december 2019 aan de Johannes van der Madelaan. In hun woning kwamen al hun woonwensen samen: licht, ruimtelijk, duurzaam, modern en toch ook weer landelijk. En…voor Bertjan, connaisseur en collectioneur, een heuse wijnkelder.

Klankgroep
Eigenlijk hielp het toeval een beetje bij de keuze voor het Land van Matena. Het was er mogelijk niet van gekomen, wanneer Bertjan in 2016 – hij was toen voorzitter van korfbalgrootmacht PKC – niet gevraagd was voor een gemeentelijke klankgroep rondom de plannen voor het gebied.

“Er klonken toen meerdere stemmen om vooral ook vrije kavels uit te geven,” vertelt Sandra Scheepbouwer. “Voor mensen die zelf hun huis wilden realiseren waren er in Papendrecht weinig mogelijkheden. Die groep, waaronder veel ondernemers, week uit naar omliggende gemeenten. Het Land van Matena bood een uitgelezen mogelijkheid om die groep bewoners voor Papendrecht te behouden. Door alle ideeën en plannen die over tafel gingen, werden we zelf ook enthousiast. We werden ingeloot voor het kopen van een kavel, schrokken eerst nog van de grootte, maar besloten na enig wikken en wegen toch tot aankoop over te gaan.”

Plaatje
De Scheepbouwers kwamen via het netwerk van PKC in contact met bouwonderneming Den Dunnen (Hardinxveld-Giessendam), die weer de link legde naar architectenbureau Ziggurat (Heenvliet). Hoe nu verder?

Sandra Scheepbouwer: “Voor ons stond vast dat het landelijk en modern moest worden. Met een plaatje van een woning die we leuk vonden, zijn we naar de architect gegaan. Dat was het begin. De eerste schetsen zagen er meteen al goed uit. Na een stuk of drie sessies waren we eruit. En zo ging het eigenlijk ook met de contacten met de bouwer. Natuurlijk kregen we de vraag of we nu echt wel een rietgedekt dak wilden. Maar dat was een wens, waaraan we niet wilden tornen.”

Vanzelfsprekend stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat vertaalde zich in de keuze voor materialen met een hoge isolatiewaarde, de aanleg van zonnepanelen en de installatie van een warmtepomp.

Comfortzone
Contacten waren er ook met Van der Vlist Interieur in Alblasserdam. “Het inschakelen van een deskundige op het gebied van binnenhuisarchitectuur raad ik iedereen aan,” benadrukt Sandra Scheepbouwer. “Doe je dat niet dan blijf binnen je eigen comfortzone en ga je weer voor het vertrouwde. Nu zijn we op ideeën gebracht, zoals de keuze en de positionering van de zithoek, waar we achteraf gezien heel blij mee zijn.”

Licht en ruimte
Het eindresultaat mag gezien worden. Door de glaspartijen aan de achterzijde van de benedenverdieping valt er volop licht binnen. Het licht wordt nog versterkt door de warmgrijze gietvloer. Ook de stalen schuifdeuren naar de entreehal zorgen voor licht en verhogen het ruimtelijk effect. Boven is het huis gericht op bewoning door drie personen. Een ruim bemeten slaapkamer (met inloopkast) + badkamer voor de ouders en ook een slaapkamer + badkamer voor dochterlief. Een kantoor/werkruimte completeert de bovenverdieping.

Tuin
Mede door de grote raampartijen aan de achterzijde wordt de tuin, aangelegd door Stam Hoveniers uit Dordrecht, bij het huis betrokken. Door het gebruik van kastanjepalen als afscheiding en de aanplant van wuivende grassen en Verbena heeft de tuin een wat strandachtige sfeer gekregen. Door te kiezen voor planten als lavendel en vlinderstruiken is het een gaan en komen van bijen en vlinders. En doordat de kavel aan twee zijden aan het water grenst, is er altijd wel leven in de brouwerij: van kwakende eenden en ruziënde waterkippen tot brulkikkers die zich laten horen.

Even terug naar de benedenverdieping. Bij het zitgedeelte ligt een glazen vloerplaat. Een druk op de knop en de plaat scharniert naar boven. Een stalen trap komt tegelijkertijd in positie. Inderdaad, het betreft de wijnkelder, de wens van Bertjan.

8U1A1967HIRES

Tekst: Michel van Straten
Foto’s: Onno Kemperman