Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Slapen in de Jungle?

De Zwijndrechtse kunstenares Annemarie Zoutewelle is gespecialiseerd in muurschilderingen. In opdracht beschildert ze wanden, naar eigen ontwerp, in onder andere kinderkamers, verzorgingshuizen of bedrijfsgebouwen. Daarnaast tekent en schildert ze portretten in opdracht en ontwerpt ze geïllustreerde geboortekaartjes.

Wat ben je aan het doen?
“Ik ben bezig met het beschilderen van een wand in Kindcentrum De Rank, in Heerjansdam. Dat doe ik graag en vaak. Ik wissel dit werk af met het tekenen van portretten in opdracht en ontwerp ook getekende geboortekaartjes. Alles in opdracht, eigen vrij werk maak ik eigenlijk nooit.”

Heb je altijd al geschilderd en getekend?
“Als kind was ik altijd al bezig met tekenen en kleuren. Zet mij maar in hoekje met een vel papier en wat potloden en ik was lekker bezig. Later ging ik wat portrettekenen en schilderen. Door een kennis
ben ik met het beschilderen van muren begonnen. Die vroeg me een wandschildering te maken in hun schooltje. Hoewel ze dat nog nooit had gedaan besloot ik om het toch te proberen, en met succes. Het viel ontzettend in de smaak. Daarvoor ben ik me gaan ver-diepen in wat voor verf je moet gebruiken en je moet de ondergrond van de muren snappen. Zo is het decoreren van wanden bedrijfsmatig van start gegaan, wat betekent dat alles op locatie moet gebeuren, je kunt een muur nu eenmaal niet mee naar huis nemen. Dan wil je op een dag ook veel doen, maar ik ga pas weg als ik helemaal tevreden ben. Desnoods kom ik er nog voor terug. Zo had ik een opdracht gehad in een bejaardentehuis. Ik kreeg erg veel vrijheid, wel alles besproken natuurlijk. De ideeën gaan ook pas ontstaan naarmate je er meer bent. Ik ben daar toen een jaar bezig geweest, want tijdens het werk zeiden ze, doe die afdeling ook maar en de volgende ook.

Tijdens het werk kreeg ik heel leuke reacties van de bewoners. Daar doe ik het toch voor, die voldoening. Ze werden er helemaal blij van.”

Hoe ga je te werk bij het aannemen van een opdracht voor muurschildering?
“Voor tachtig procent van mijn opdrachten ga ik aan de slag om kinderkamers te verfraaien. Het is dan natuurlijk belangrijk goed naar de wensen van de klant te luisteren. Vaak hebben ze al een idee van wat ze (ongeveer) willen en dat hoeft niet altijd ook mijn smaak te zijn. Wel geef ik altijd advies als ik denk dat het mooier/anders/beter kan.”

Meer informatie:
www.annemarie-illustrator.nl

Tekst en foto’s: Wim Uithol