Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Samen sterk

Abstract, modern en altijd de mens centraal; zo kan het werk van beeldend kunstenaar Jos Gielen omschreven worden. Gielen maakt naast veelal kleurrijke schilderijen en bronzen beelden ook tuinobjecten en relatiegeschenken.

Multidisciplinair
Omdat de eerste palen van zijn nieuw te bouwen atelier net geslagen zijn, spreken we met Jos in een galerie in Oud-Beijerland. Dit is één van de plaatsen waar hij exposeert samen met een groep kunstenaars. We zien er veel schilderkunst en vragen Jos daarom of hij zelf een voorkeur heeft voor een bepaalde discipline. “Dat kan ik moeilijk beantwoorden. Het gaat bij mij echt in periodes. Zo ben ik een hele poos aan het schilderen en op een gegeven moment heb ik toch weer zin om een wasmodel te maken voor een bronzen beeld. De laatste tijd ben ik veel met Cor-Ten staal bezig, wat ik echt weer als een uitdaging zie. Het is heel inspirerend om te werken met nieuw materiaal. Met het Cor-Ten staal wilde ik graag onderzoeken hoe ik dit in 2D in plaats van 3D kon toepassen”.

Invloed en inzicht
Naast zijn werk in het onderwijs, heeft Jos Gielen ruim 30 jaar geleden de academie in Rotterdam afgerond. “Ik ben begonnen met schilderen. Daarnaast was ik freelance ontwerper en gaandeweg kwam ik in aanraking met andere disciplines zoals bronzen beelden die ik uiteindelijk ook zelf ben gaan maken”. Al van jongs af aan neemt
Gielen een voorbeeld aan grootheden als Picasso en Giacometti. Maar ook haalt hij inspiratie uit de oudheid, denk aan rotstekeningen van mens- en dierfiguren, en uit Afrikaanse kunst. Veel van zijn ideeën komen uit het dagelijkse leven en dan met name uit de medemens. “Even stilstaan en bewust naar de mensen om me heen kijken bezorgt mij een hoop nieuwe inzichten. Ik hou van observeren en alle verschillende stemmingen en karakters boeien mij mateloos”.

Samen sterk
Dat de beeldend kunstenaar gefascineerd is door de mens is duidelijk te zien. “De ene mens kan niet zonder de ander”, aldus Gielen. “Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar versterken door er voor elkaar te zijn en door samenwerking”. Het thema ‘Samen sterk’ is dan ook herkenbaar in vrijwel al zijn werken. Vaak start een nieuw kunstwerk bij hem met een eenvoudige schets. Kleur- en materiaalkeuze volgt later. Of het nu gaat om doek, brons, keramiek of staal; over het algemeen vormen gestileerde figuren het werk van Jos Gielen. “Alhoewel de achtergrond in mijn schilderijen wel een steeds grotere rol gaat spelen, merk ik. Ook maak ik geen duidelijke portretten van personen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich in mijn werk kan herkennen: zo ziet de één zich meer op de voorgrond, terwijl de ander schuilt in de veiligheid van de groep. Op deze manier zorgen mijn werken eigenlijk voor een ontmoeting met degene die ze bekijkt.”

52|83
Dat Jos Gielen graag nieuwe richtingen op gaat is ook te zien aan het nieuw opgerichte label 52|83. Een initiatief van Jos Gielen en zijn zoon Rens-Wouter. 52|83, verwijzend naar de geboortejaren van beide heren, maakt toegepaste kunst: design gecombineerd met kunst. “Onze producten zijn functionele voorwerpen die niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn. Met deze
bijzondere combinatie maken we unieke producten die een smaakvolle aanvulling zijn voor elk interieur. En op deze manier is kunst toegankelijk voor iedereen”. Het eerste product van 52|83 is te gebruiken als bijzet- of salontafel voor zowel binnen als buiten. “De tafeltjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren en hebben een luchtig en speels ontwerp”. Met hun ervaring in de beeldende kunst, architectuur en (interieur-)ontwerp bundelden vader en zoon hun krachten. Voor hen een logische stap waarin verschillende expertises samenkomen.

Exposities
Jos Gielen werkt voornamelijk aan zijn eigen collectie maar werkt ook in opdracht. Hij neemt deel aan verschillende exposities en is regelmatig te vinden op kunstbeurzen in het hele land. Kijk voor meer informatie op de websites www.josgielen.nl en www.5283.nl.