Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Je huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Verduurzamen is zo’n woord dat je overal om je heen hoort. Maar wat betekent het eigenlijk? Heel simpel gezegd: dat je huis minder energie nodig heeft om te verwarmen, zodat je niet onnodig energie verbruikt. “Verduurzamen kan met kleine en grote maatregelen. En dat hoeft niet meteen veel geld te kosten dankzij deze slimme tips”, vertelt Josefine Rook van het Regionaal Energie Loket.

Radiatoren en warmte
“De maatregel die zich het snelst – in een jaar – terugverdient is radiatorfolie. Dat voorkomt dat de radiator de achterliggende muur verwarmt, zodat de warmte in de kamer blijft. Voor 10,00 à 20,00 euro heb je al een dikke rol folie bij de bouwmarkt. Tegenwoordig bestaat er handige radiatorfolie met magneetstripjes. Daarmee kun je de folie gemakkelijk bevestigen en ook weer weghalen als dat nodig is. Een andere tip is het gebruik van leidingisolatie. In ruimtes die niet geïsoleerd zijn, gaat namelijk veel warmte van de cv-leidingen verloren. Door ze in te pakken met leidingisolatiemateriaal, voorkom je dat. Een derde tip is het waterzijdig inregelen van de radiatoren. Door alle radiatoren goed op elkaar af te stemmen, stroomt de juiste hoeveelheid warm water door het cv-systeem. Zo worden ruimtes efficiënt verwarmd en bespaar je al snel tien procent op je stookkosten. Wie handig is, kan met een doe-het-zelfkitje aan de slag, maar je kan het ook aan een installateur vragen. Ook op elektriciteit valt flink te besparen. Bijvoorbeeld door ledlampen in plaats van spaarlampen te gebruiken. En als je wasmachine aan vervanging toe is, kies dan voor de versie met het allerbeste energielabel: van A+ tot A+++.

Drechtsteden

Isoleren schil woning
Voor wie het groter wil aanpakken, adviseert het Regionaal Energie Loket een stappenplan. De eerste stap is het isoleren van de schil van de woning: dak, muren, glas en vloer. Van de grotere isolatiemaatregelen is isolatie van de spouwmuren de snelst terugverdienende optie. De meeste besparing is te behalen met het isoleren van het dak: daar gaat de meeste warmte verloren.

HR-glas en vloerisolatie
Volgens Josefine hebben veel woningen nog ouderwets (thermopane) dubbelglas. Dat werd vanaf de jaren tachtig tot begin deze eeuw gebruikt. “Tegenwoordig gebruikt men HR++ glas – Hoog Rendements Glas. Het voordeel daarvan is dat het én veel beter isoleert én vaak past in de kozijnen waar het oude dubbelglas ingezeten heeft. En als je de onderkant van de woning goed isoleert, voorkom je dat de warmte naar de kruipruimte weglekt. Zeker bij vloerverwarming profiteer je van deze maatregel. Maar ook als je radiatoren aan de muur hebt, zorgt het voor besparing.”

Ventilatie
Tweede stap is ventileren. Als de woning goed is geïsoleerd, komt er minder verse lucht van buiten naar binnen via naden en kieren. Terwijl dat voor de gezondheid van de bewoners en voor het huis zelf belangrijk is. De meeste mensen zijn bekend met mechanische ventilatie. Maar je hebt ook balansventilatie. Dat systeem gebruikt de oude warme lucht die wordt afgevoerd om verse koude lucht te verwarmen. De warmte van de oude lucht kan tot wel negentig procent worden hergebruikt. En dat helpt ook bij het besparen van energie.

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn de derde stap. Daarmee kun je je eigen elektriciteit deels of helemaal duurzaam opwekken. Dan ben je die kosten dus niet meer kwijt aan de energieleverancier. Gemiddeld heeft één op de acht huiseigenaren in Nederland al een zonnesysteem op zijn dak.

Drechtsteden4

Aardgasvrij
De laatste stap voor het verduurzamen van de woning is de overstap naar een alternatief voor het verwarmen met aardgas. Je huis is daar pas klaar voor als je alle stappen hebt doorlopen, dus de slimme tips, isolatie, ventilatie en zonnepanelen. Als je die goed hebt geborgd in de woning, levert het je echt een besparing op.

Drechtsteden2
Drechtsteden3

Meer weten?
Alles over energiebesparende maatregelen vind je op www.regionaalenergieloket.nl. Wil je weten welke maatregelen voor jouw woning geschikt zijn? Doe dan de gratis online huisscan. Via de postcode haalt het Regionaal Energie Loket alle relevante informatie over jouw buurt op. Verder vind je er info over gemeentelijke energieprojecten, subsidies, leningen, bij welke installateurs je terecht kunt en ervaringsverhalen. Kijk voor meer informatie over aardgasvrij wonen in de Drechtsteden op www.drechtstedenenergie.nl/aardgasvrij.