Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Binnenkijken: sfeervol glas-in-lood

Het huis van Mariëtte Sterrenburg en Pieter Vos is dit jaar precies een eeuw oud geworden. De vrijstaande woning in Zwijndrecht is niet de grootste in het rijtje, maar wel één van de meest sfeervolle. En dat komt wellicht omdat het huis gezegend is.

De woning is gebouwd door of voor een onderwijzer in de plantkunde, de heer Slikke. Dat staat ook op de gevelsteen (eerste steen). Heel lang heeft hij er niet gewoond, want al snel komt er een dominee in te wonen, de heer Ds. A. Rolloos. Hij is met zijn gezin uit Veenendaal verhuisd, omdat hij voorganger werd in de Gereformeerde Bethelkerk. Kennelijk waren de kerkgenoten erg op hem gesteld, want uit de inscriptie in het raam blijkt dat de catechisanten hem in 1943 glas-in-loodramen geschonken hebben. Ontworpen en vervaardigd door Wim Korteweg (1910 – 1988), welke ook de Wilhelminakerk in Dordrecht voorzag van glas-in-loodramen.

De ramen zijn prachtig van kleur en compositie en geven juist die specifieke sfeer in dit huis. Misschien niet zo duurzaam of klimaatneutraal anno eenentwintigste eeuw. Maar ach, je gaat een oude dame toch niet verminken?

Nieuwe uitgave ‘Binnenkijken bij’
Mogen we in de najaarsuitgave (oktober 2021) van Woon in Style bij jou binnenkijken? Stuur ons wat impressiefoto’s en meld jouw huis aan via redactie@wooninstyle.nl.