Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Binnenkijken bij Heleen Reijns – Van Donselaar

Per toeval stuitte Heleen Reijns – van Donselaar van STUDIO NR.25 vorig jaar op een Open Huis-bord in de voortuin van een jarenzeventigwoning in Ridderkerk. “Wat me meteen opviel was het licht dat van alle kanten de woning binnenkwam. Er was een fijne werkruimte op de begane grond, een grote wens van mij, zodat als ik met mijn werk bezig ben, toch in contact kan zijn met de rest van ons gezin. Dit huis was echt anders dan anders. Er hing een goede vibe, en voelde als een soort Australisch zomerhuis.”

“In juli kregen we de sleutel en we zijn meteen diezelfde dag aan de slag gegaan. Echt alles aan het huis moest gebeuren. Van het dak tot de kruipruimte – iedere centimeter hebben we aangeraakt. Alles gestript, granol van de muren gebikt, tegels verwijderd, verlaagde plafonds eruit, leidingen moesten worden verlegd en de elektra moest vervangen worden. Heel veel hebben we zelf gedaan met de hulp van familie en vrienden. Een aantal grote klussen hebben we moeten uitbesteden. Zo moesten dakpannen en goten vervangen worden, was een aantal kozijnen aan vervanging toe, is alles vanbinnen gestuukt en moest het hele huis aan de buitenkant weer goed in de verf worden gezet. Het ontwerp, slopen en de afwerking hebben we allemaal zelf kunnen doen. Op die manier konden we geld besparen en hebben we het hele huis een grote metamorfose kunnen geven.”

“Natuurlijk gaan sommige dingen niet in één keer goed, maar we hebben gemerkt dat goede communicatie en een flexibele instelling heel veel doen. We kregen ineens met coronaregels te maken. Veel bedrijven hebben het daardoor erg druk gekregen en zijn de levertijden van bouwmaterialen soms langer. Showrooms bezoeken was niet altijd gemakkelijk of soms ook gewoon helemaal niet mogelijk. Gelukkig kon ik door mijn werk het hele interieurontwerp zelf maken, heb ik de kennis van materialen in huis en kon ik stalen van bijvoorbeeld vloeren opvragen. Dat scheelde enorm.”

“In het huis ben ik denk ik het meest trots op de keuken en hoe het hele interieurontwerp daar omheen op zijn plek gevallen is. Ik begon al snel met het maken van indelingsplattegronden, puzzelen van hoe we voor ons het huis zo prettig mogelijk zouden kunnen maken. We besloten de keuken te verplaatsen van de voorkant van het huis naar het midden van de woning. Als je nu binnenkomt in de hal, kijk je meteen de keuken in. En vanuit de keuken overzie je de hele benedenverdieping. Het is letterlijk het hart van het huis geworden. Met als voordeel dat het meteen een extra kamer opleverde, op de plek waar eerst de keuken heeft gezeten.”

“Een jarenzeventig- of jarentachtigwoning is alles behalve duurzaam. We hebben daarom geprobeerd het huis zo duurzaam mogelijk te maken. Beneden is gekozen voor vloerverwarming, en de nieuwe ramen hebben goed isolerend glas. Overal hebben we nieuwe tochtstrippen opgezet – dat lijkt iets kleins, maar het scheelt enorm in de stookkosten. We hebben de kruipruimte laten isoleren en er zijn zonnepanelen geplaatst. Ook ligt er in het hele huis, zowel boven als beneden, marmoleum als afwerkvloer. Het heeft de uitstraling van een gietvloer, maar is een 100% natuurlijk en Nederlands product.”

“Het huis zit vol met bijzondere details. Het begint al met de ronde ramen in de voorgevel van het huis. Die maken het huis heel herkenbaar. Boven hebben we gekozen om de essenhouten plafondafwerking in de slaapkamers te behouden. De plafonds zijn daar heel hoog en deze lichthouten afwerking geeft de ruimtes een heel warme uitstraling en is goed voor de akoestiek. Een ander zou deze plafonds er misschien uitgehaald hebben, maar wij waren er meteen weg van.”

“Ook verschillende jaren ‘70 lampen uit het huis hebben een tweede leven gekregen, zoals de spots in de slaapkamers en de lamp die in de woonkamer hing. Deze hangt nu in de hal. Stuk voor stuk voor die tijd kwaliteitsverlichting. We hebben ze helemaal uit elkaar gehaald, schoongemaakt, licht opgeschuurd en overgespoten. Verder is de deur met het ovalen glas, vanuit de hal naar de woonruimte een eye catcher. Die deur hoort bij het huis. Door deze, net als alle andere kozijnen, in het grafiet zwart te schilderen, wordt de deur weer helemaal van nu. Dat hebben we ook met de bestaande trap gedaan. Er staan nog een aantal klussen op de ‘to do list’, maar er is ook al zoveel werk verzet, dat is fantastisch, daar genieten we nu enorm van.”

Nieuwe uitgave ‘Binnenkijken bij’
Mogen we in de najaarsuitgave (oktober 2021) van Woon in Style bij jou binnenkijken? Stuur ons wat impressiefoto’s en meld jouw huis aan via redactie@wooninstyle.nl.