Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Bedenktijd bij kopen woning

De woningmarkt is overspannen. Er is veel meer vraag naar woningen dan dat er aanbod is. Het gevolg is dat veel woningen heel snel en voor meer dan de vraagprijs worden gekocht. Toch blijft het voor de koper belangrijk het voorbehoud van financiering en de bedenktijd in de gaten te houden.

Gevoel en verstand strijden op woningmarkt om voorrang
Bij steeds meer transacties is te zien dat de uiteindelijke koopprijs van een woning (fors) boven de oorspronkelijke vraagprijs ligt. Het is goed te begrijpen dat kandidaat-kopers die keer op keer achter het net vissen in hun wanhoop soms biedingen doen die onverantwoord zijn. Onverantwoord omdat, indien ze tegen dat bod de woning “mogen” kopen, ze de financiering hiervan mogelijk niet rond kunnen krijgen.

Advies: Ga het gesprek aan met een adviseur
Het is verstandig als je overweegt om een woning aan te gaan kopen om samen met een Erkend Financieel Adviseur of een Erkend Hypothecair Planner het gesprek aan te gaan.

Een hypotheek betekent dat je een langdurige financiële verbintenis aangaat. Voor een passend advies is het goed om te bepalen wat je echt belangrijk vindt. Wat zijn je wensen, je doelstellingen en welke risico’s kan en wil je lopen? Want de betaalbaarheid van je hypotheek kan onder druk komen te staan, bijvoorbeeld wanneer het inkomen daalt of wanneer bepaalde uitgaven gaan stijgen.

Om met een zeker gevoel een bod uit te brengen is het belangrijk om je maximale hypotheek uit te laten rekenen. Tevens is het belangrijk om te onderzoeken of de maandlasten passen bij de nieuwe situatie.

Wettelijke bedenktijd
De wetgever beschermt de koper tegen zichzelf door hem een korte bedenktijd te gunnen. De wettelijke bedenktijd gaat in op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie volle dagen, waarvan minimaal twee werkdagen. Krijgt hij het contract bijvoorbeeld op donderdag, dan gaat de bedenktijd in op vrijdagochtend om 0.00 uur en loopt tot maandagavond 24.00 uur.

Binnen deze periode kan een koper zonder nadere motivatie een beroep doen op deze bedenktijd en de koop ontbinden. Voorwaarde hierbij is dat de verklaring waarin de koper de ontbinding inroept, de verkoper bereikt vóór het verstrijken van de drie-dagen-termijn. De koper zal moeten kunnen bewijzen dat deze verklaring de verkoper tijdig heeft bereikt.

Voorrang voor kopers die geen ontbinding hoeven
In een markt waarin er veel meer kopers zijn dan verkopers, is te zien dat verkopers de voorkeur geven aan kopers die bereid zijn geen ontbindende voorwaarden in hun koopovereenkomst op te nemen. Dit is wettelijk toegestaan, maar het maakt veel kopers heel kwetsbaar. Het is te begrijpen dat kopers die bij veel belangstelling voor een woning kans willen maken, hiertoe overgaan. Maar juist dan is het extra belangrijk om je voor de zoektocht zo goed mogelijk te laten adviseren welke koopprijs wel en niet gefinancierd kan worden.

Wel gekocht maar niet kunnen financieren
Indien de woning is gekocht zonder financieringsvoorbehoud en de koper de financiering niet rond kan krijgen, dan zal zoals bepaald is in het koopcontract, de koper vaak een boete moeten betalen die doorgaans minimaal 10% van het koopbedrag bedraagt. Een rechter zal een dergelijke vordering van de verkoper niet snel afwijzen of matigen.

Kortom: laat de emotie in het koopproces niet te groot worden. Neem in een vroeg stadium contact met een adviseur op. Samen kan je dan kijken naar een verstandige strategie om jouw woonwens te vervullen.


Michel van Zessen is ruim 10 jaar geleden zijn bedrijf gestart. Vanuit zijn zolderkamer is het bedrijf uitgegroeid tot een gerenommeerd kantoor op een toplocatie aan de Johan de Wittstraat in Dordrecht én aan de Sophiapromenade in Hendrik-Ido-Ambacht. Of het nu gaat om hypotheken, verzekeringen of een echtscheiding… We denken met je mee, we geven je advies en we ontzorgen je, want… Van Zessen begrijpt jouw financiële situatie!

Van Zessen Financiële Diensten
T. 078 842 2004
E. info@vzfd.nl
W. www.vzfd.nl