Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Het Moestuinhuis

Het Moestuinhuis ligt aan de Bergeend 12 te Barendrecht. Het begon oorspronkelijk als een moestuin voor het gezin, is uitgegroeid tot een bosrandtuin, waarin zo’n 200 soorten eetbare vaste plant- en groeien en elke week komt er wel weer een soort bij.

Terwijl het nog volop winter is, spreken we met Marly Bonten terwijl we door de tuin achter het huis lopen. Een kale tuin met bladeren en takken op de aarde, want Marly laat de natuur zijn werk doen. Niets harken of omspitten want, hoe troosteloos het er ook uit ziet, de tuin is bezig zich voor te bereiden op het voorjaar en is op deze manier dienstbaar aan alles wat er is aan flora en fauna. Niet dat er in de winter niets wordt gedaan in het Moestuinhuis. Dat is de tijd om de oogst van het vorig jaar te gebruiken om er diverse eet- en drinkbare producten van te maken. Zo geeft de tuin een scala aan voedsel dat veel uitgebreider is dan wat er in de supermarkt verkrijgbaar is en puur natuurlijk. Geen bestrijdingsmiddelen tijdens de groei of kunstmatige toevoegingen bij het maken van de eindproducten als conserveringsmiddelen als kunstmatige smaaktoevoegingen. Zo ontstaan er in glazen potten en flessen kant en klare levensmiddelen als, fruitbeleg, vlaaivullingen, ginjinha, vruchten op sap bramen of bessen likeuren, wijnopzet en zwarte bessen jenever. Maar het Moestuinhuis heeft meer te bieden.

Voedselbosproeverij
Met honderden soorten eetbare gewassen tot hun beschikking organiseren ze er proeverijen, van kleine hapjes tot complete diners, waarbij tachtig procent van de gebruikte ingrediënten uit het voedselbos gehaald worden of uit de meerjarige gewassen die ze verbouwen, aangevuld met wilde oogst. Je kunt er een voedselbosproeverij boeken, voor groepen vanaf 6 personen in de tuin van het Moestuinhuis. Dit is ook mogelijk voor grotere groepen (tot 50 personen) op natuurgoed Ziedewij. Maar de tuin is geen voedsel fabriek, het is ook heel fraai als alles groeit en bloeit. Zo kunnen bezoekers er op meerdere plekken plaats nemen, waar je er zowel in de zon als in de schaduw van kunt genieten.

Doelstelling
De opzet van de tuin is er op gericht om er zo veel mogelijk voedsel uit te krijgen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen met zo min mogelijk werk. Zo houden ze er bijen en kippen waardoor ze in hun jaarlijkse behoefte worden voorzien van honing en eieren. Compost wordt er gemaakt van keuken en groenafval en bladeren van bomen uit de wijk. Compost die dienst doet om tussen de vaste planten de gezaaide eenjarige planten extra voeding te geven.

Marly
Omringd door de met kleurige inhoud gevulde glazen potten en flessen vertelt Marly, “Wat ik in de winter doe is het onderzoeken van wat we aan voedselbosgewassen kunnen gebruiken om dingen te maken die we ook leuk gaan vinden om te eten. Anders dan eenjarige monocultuur gewassen, een soort onderzoek naar duurzame landbouw. In die hoedanigheid ben ik ook bij natuurgoed Ziedewij betrokken wat we aan het ontwikkelen zijn. Dat is tien hectare en dit hier is dan een soort proeftuin.”  Dit project is echter nog voor een deel toekomstmuziek, terug naar Het Moestuinhuis de vraag hoe het is ontstaan. Marly, “Omdat ik altijd een moestuin heb gehad met zandgrond, werd mij het spitten in de kleigrond hier te zwaar. Toen hoorde ik iets over permacultuur. Ik ben dat op gaan zoeken en heb een cursus gedaan.  Daarna ik een jaaropleiding gaan doen in permacultuur, toen heb ik nog een master Voedselbossen gedaan en heb ik daar kennis mee gemaakt. Dan leer je heel veel over reguliere landbouw, hoe dat in elkaar zit en waarom dat niet goed is.“ Een logisch vervolg was dat ze het zelf uit ging proberen in haar, voor binnen de bebouwde kom, redelijk grote tuin van rond de driehonderd vijfenzeventig vierkante meter. “Dan zie dat de bodem verbetert, je hoeft minder te doen want je hoeft ook niet te spitten en geen onkruid te wieden. Je gaat ook op zoek naar andere gewassen en wat je daar mee kunt doen. Ik merkte dat er zoveel eetbare planten zijn. De reden waarom wij de gebruikelijke plantaardige producten eten is omdat ze kunnen groeien in monoculturen. Alle andere dingen komen niet in aanmerking voor de supermarkten, terwijl we vroeger veel meer soorten aten omdat ze gewoonweg in het wild of in de tuin groeiden.” “In de tuin van het Moestuinhuis, blijkt dat uitheemse plantensoorten, gecombineerd met inheemse soorten, het uitstekend doen in het Nederlandse klimaat en samen kunnen zorgen voor een divers voedselaanbod met respect voor de bodem en het insektenleven. Het Moestuinhuis heeft, als onderdeel van de OPEN TUINEN BARENDRECHT, open dag op zaterdag 30 juni.