Het trendy magazine over wonen, interieur, tuinen en design

Binnenkijken in Het Doktershuis in Ridderkerk

Heleen Reijns – van Donselaar is interieurontwerper en eigenaar van STUDIO NR.25 interieurontwerp. Zij geeft binnenhuisadvies & interieurontwerp op maat, van de eerste schets tot en met de begeleiding bij de realisatie van het nieuwe interieur. In dit artikel vertelt zij over haar werk in Het Doktershuis in Ridderkerk.

Bij een interieurontwerp werk ik altijd in drie fases; Schets Ontwerp (SO), Voorlopig Ontwerp (VO) en uiteindelijk het Definitief Ontwerp (DO). Het hele ontwerp van een ruimte is een proces, waarin mijn ideeën samen met de wensen van de opdrachtgever steeds meer vorm krijgen. Bij Het Doktershuis in Ridderkerk begon het met de vraag of ik wilde nadenken over het grote probleem met de akoestiek. De balies van de twee huisartspraktijken staan namelijk in een gezamenlijke hal. Er worden telefoontjes aangenomen en patiënten aan de balie welkom geheten. De assistenten hadden moeite de mensen aan de telefoon te kunnen verstaan. Naast het grote akoestische probleem, was er ook grote behoefte aan meer wachtruimte. En het liefst zonder al te grote bouwkundige ingrepen te hoeven doen. De derde hulpvraag betrof de algehele uitstraling van de praktijk: na 18 jaar was Het Doktershuis toe aan een nieuwe ‘look & feel’, tevens hierin mee te nemen de lichtinval. De entree ligt op het noorden, waardoor er weinig daglicht de hal en wachtruimte in komt.

Moodboard KONINKLIJK BLAUW

Een hele uitdaging, maar wel een héle leuke! We zijn met elkaar in gesprek gegaan en met al die informatie, wensen en indrukken ben ik aan de slag gegaan. Hier kwamen de eerste indelingsschetsen en moodboards uit (SO). Er is gekozen voor een moodboard in blauwtinten, waarbij je echt een ‘Hotel Chique’ gevoel krijgt, wanneer je de praktijk zou binnen stappen. De blauwtinten refereren aan het logo en de huisstijl van Het Doktershuis. Vaak is men bang om donkere tinten toe te passen in een ruimte met weinig daglicht, maar hier zou het juist de diepte geven die het nodig had. Gecombineerd met warme grijstinten, diverse blauwtinten, okergele accenten en een lichte visgraatvloer, heeft het de sfeer gekregen die in het moodboard al voelbaar was.

De indelingsschetsen in de SO fase werden steeds verder uitgewerkt en na diverse overleggen kwam daar een definitieve indeling uit. Ook het maatwerk, als de balies, zitbanken etc. heb ik mogen ontwerpen en uitwerken. De wachtkamer was een ongezellige ruimte, met hoeken die niet benut werden. Door de speelhoek onder de schuine kant te plaatsen ontstonden links en rechts achterin twee hoeken waar banken geplaatst konden worden en dus meer zitplaatsen. De wachtbank in het midden van de ruimte is geïnspireerd op de Vitra Polder-sofa van Hella Jongerius. Samen met het behang met de bloemenschetsen geven deze items de ruimte een huiselijke sfeer. De verlichting is aangepakt, aan de wand sfeerverlichting en voor de plafondverlichting is gekozen voor daglichtarmaturen. Ook in de ontvangsthal zijn deze armaturen toegepast, die met de juiste intensiteit daglicht nabootsen. Het benauwde gevoel dat er bijna geen natuurlijk licht naar binnen komt, is meteen weg. En dat geeft een veel fijnere beleving.

Om nog meer zitruimte te kunnen creëren zijn in de ontvangsthal twee hoge okergele banken geplaatst. Deze zijn voor de patiënten die kort moeten wachten wanneer ze een afspraak  met de assistente hebben.  Tevens geven deze banken wat meer privacy in de wachtruimte (de wachtruimte met grote glazen wand werd voorheen ‘de vissenkom’ genoemd) én werken ze goed voor de akoestiek. Dit probleem met geluid (het was zeer gehorig en klonk hol), is vooral aangepakt door een deel van de wanden te omkleden met speciale op maat gemaakte akoestische panelen van Fantoni en de ronde schijven met okergele koraalprint achter de balies (van Leoxx).

In het ontwerp van de balie heb ik de huisnummers van de beiden praktijken verwerkt. Doordat twee verschillende huisartspraktijken in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, was voorheen nog wel eens verwarring aan welke balie je je moest melden. De huisnummers 3 en 5 geven nu aan waar je moet zijn.

Naast de ontvangsthal en de wachtruimte, zijn ook de gangzones aangepakt. Het kleurgebruik zet hier door en om de lengte van de hele begane grond te breken heb ik een ontwerp gemaakt om op de achterste wand een patroon te laten schilderen in alle gebruikte wandkleuren. Deze horizontale banen benadrukken de breedte. Ook het toepassen van een visgraat motief in de vloer geeft dat zelfde effect om die lengte te breken. Kleine ‘foefjes’ met een groot resultaat.

Het grootste compliment dat je kunt krijgen, is wanneer je patiënten tegen elkaar hoort zeggen, dat ze helemaal niet het gevoel hebben bij de huisarts te zijn. Dat ze de omgeving zelfs als prettig ervaren! Missie geslaagd!

Totaal interieurontwerp, (inclusief maatwerk-ontwerp) en begeleiding:
Heleen Reijns – van Donselaar, STUDIO NR.25

Uitvoering:
TiCorp (balies, wachtbanken, los meubilair)
Theo den Hoed (speelhuisje wachtkamer)